Overige thema’s
Naast de prioriteiten zijn er in onze gemeenten andere thema’s op het gebied van veiligheid die onze aandacht krijgen. Deze laten we kort zien in dit hoofdstuk. Dit betekent overigens niet dat andere thema’s (die niet worden genoemd) geen aandacht kunnen krijgen. We zijn flexibel, kijken wat nodig is en zetten daarop in.
Zorg & Veiligheid
Persoonlijke en daarmee vaak samenhangende maatschappelijke problemen, vragen om een aanpak vanuit zorg en veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan huiselijk geweld en kindermishandeling, maar ook jongeren die terechtkomen in de criminaliteit, radicalisering en de nazorg bij ex-gedetineerden. Het thema personen met verward gedrag krijgt onze aandacht in de prioriteit ‘sociale kwaliteit’. Maar ook de andere thema’s die vragen om een aanpak vanuit zowel zorg als veiligheid krijgen onze aandacht. Zo zetten we acties uit op mensenhandel en blijven we investeren in het thema geweld in afhankelijkheidsrelaties. Personen en gezinnen met een complexe problematiek krijgen een persoonsgerichte aanpak via het Zorg- en Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek. Ook voert het Zorg- en Veiligheidshuis de zogeheten Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en Wet zorg en dwang voor ons uit. We werken bovendien aan de doorontwikkeling van het Zorg- en Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek en de samenwerking tussen de Zorg- en Veiligheidshuizen in Limburg. Omdat we willen dat alles zo goed als mogelijk en met alle partners samen verloopt, worden ontwikkelingen op het gebied van zorg en veiligheid besproken in de Commissie Zorg & Veiligheid in Zuid-Limburg.
Zorg- en Veiligheidshuis Westelijke Mijnstreek
Het Zorg- en Veiligheidshuis heeft als doel te komen tot een succesvolle aanpak bij multicomplexe problematiek op het snijvlak van zorg en veiligheid. Denk hierbij aan multiprobleem gezinnen, criminaliteit en ernstige overlast. Het Zorg- en Veiligheidshuis voert de regie om ervoor te zorgen dat de samenwerkende organisaties gezamenlijk tot een plan komen. Dit plan richt zich op het herstel van de openbare orde en beschrijft een aanbod op maat van veiligheidsmaatregelen, hulpverlening en/of zorg.
Evenementen
In onze gemeenten zijn veel evenementen. Uiteraard willen we dat die veilig verlopen. Meer dan ooit sturen we als gemeenten op de (eigen) verantwoordelijkheid van een organisator voor de fysieke en sociale veiligheid van zijn evenement. Op deze manier blijft de inzet van overheidsinstanties, zoals de politie, zo beperkt mogelijk. Dit geldt ook voor het betaald voetbal in Sittard-Geleen. Daar wordt gewerkt aan veilig, toegankelijk en gastvrij voetbal. En wordt gestreefd naar voetbalwedstrijden met een zo laag mogelijke politie-inzet.
Cameratoezicht
Cameratoezicht is geen doel op zich, maar een middel om een doel te bereiken. Cameratoezicht is een slim instrument dat ons helpt om op efficiënte wijze de leefomgeving veilig en leefbaar te maken (en houden), waar dan ook. We vragen de burgemeesters om cameratoezicht in te zetten, waar dit kan helpen om problemen te voorkomen of kan bijdragen aan een oplossing. Bijvoorbeeld op plekken waar veel overlast is. Cameratoezicht kan namelijk één van de maatregelen zijn om een probleem op te lossen, bijvoorbeeld omdat we de inzet van politie en boa’s goed kunnen sturen. Daarbij houden we ons ook aan de vereisten van de wet- en regelgeving, waaronder de privacy. De manier waarop cameratoezicht wordt ingezet bepalen de gemeenten Beek, Sittard-Geleen en Stein zelf.
Crisisbeheersing en rampenbestrijding

Bij crisisbeheersing en rampenbestrijding kijken we naar de voorbereiding op een ramp of incident en de aanpak daarvan. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg is verantwoordelijk voor het voorbereiden en coördineren van deze taken. Zij stellen daar iedere vier jaar een beleidsplan voor op. Het huidige beleidsplan is voor de jaren 2020-2023 en heet ‘Samen Veilig’. In dit plan staat de ambitie van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg (waaronder de brandweer) en wat de Veiligheidsregio Zuid-Limburg doet. Bijvoorbeeld het programma Brandveilig Leven. Hierin maken ze mensen bewuster van de risico’s op brand en worden zij geholpen bij het brandveiliger maken van hun leefomgeving. Daarnaast maakt de veiligheidsregio in de komende periode een nieuw risicoprofiel. Dat is een analyse van de risico’s in Zuid-Limburg. Voor de locaties Maastricht Aachen Airport en Chemelot zijn bovendien eind 2022 nieuwe rampenbestrijdingsplannen vastgesteld. Als gemeenten staan we voor een veiligheidsregio van hoge kwaliteit. Naast de regionale crisisorganisatie zorgen we dat ook onze gemeentelijke crisisorganisaties en processen op orde zijn, waaronder de nafase van incidenten. Ook werken we aan het verbeteren van de zelfredzaamheid van onze inwoners, ondernemers, scholen en zorginstellingen via het project LINKS. Dat doen we samen met de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en Chemelot.
High Impact Crimes
De term ‘High Impact Crimes' is een verzamelnaam voor gebeurtenissen die een grote impact hebben op mensen. Het gaat om woninginbraken, overvallen, straatroven en geweld. Die misdrijven hebben niet alleen effect op het slachtoffer. Ook inwoners in de directe omgeving voelen de nare gevolgen van zo’n misdrijf. Met als resultaat dat meerdere mensen in de buurt zich minder veilig voelen. De woninginbraken in onze gemeenten zijn in de afgelopen jaren sterk gedaald. Ons doel voor de periode tot eind 2026 is om de inbraakcijfers niet opnieuw te laten stijgen ten opzichte van eind 2021. De cijfers van andere High Impact Crimes, zoals overvallen en straatroven, zijn in de afgelopen jaren laag gebleven. Dat willen we richting eind 2026 zo houden.
Vuurwerkoverlast
Onze inwoners hebben in de afgelopen jaren meer overlast van vuurwerk. Zowel in Beek, Sittard-Geleen als Stein zijn meer meldingen ontvangen. Het gaat dan niet alleen om overlast op de dagen rondom de jaarwisseling. Overlast door vuurwerk is er het hele jaar. De meldingen worden vanaf september steeds meer. Het aanpakken van vuurwerkoverlast is niet gemakkelijk. Voor handhavers is het zeer moeilijk om het afsteken van vuurwerk op straat op heterdaad waar te nemen en een dader aan te wijzen. Toch blijven we inzetten op toezicht en handhaving. Dit doen we vooral op hotspots, die via het verzamelen van meldingen bekend worden. Daarnaast zetten we stevig in op het voorkomen van vuurwerkoverlast. Dit doen we samen met maatschappelijke organisaties als scholen en verenigingen.
Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid vinden wij heel belangrijk. Hoe we deze willen verbeteren, komt terug in de plannen van de gemeenten over verkeersveiligheid. Het gaat dan om de Mobiliteitsaanpak 2022 in Sittard-Geleen, het Gemeentelijk Verkeer- en Vervoerplan 2016 in Beek en het Mobiliteitsplan Stein uit 2020 in Stein. In onze aanpak kijken we naar maatregelen in de infrastructuur en dragen we bij aan verkeersonderwijs op basisscholen en in het voortgezet (speciaal) onderwijs. We werken samen op regionaal niveau, onder andere vanuit de Mobiliteitsvisie Zuid-Limburg en de Gebiedsverkenning Westelijke Mijnstreek. We hebben samen gewerkt aan het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. Dit plan richt zich op het voorkomen van ongevallen door de belangrijkste risico’s in het verkeerssysteem aan te pakken. Onze aanpak baseren we dus op de risico’s die er zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan te snel rijden en afgeleid zijn in het verkeer, rijden onder invloed en kwetsbare verkeersdeelnemers. Ook de handhaving van verkeersregels is belangrijk. We vragen de driehoek om daar aandacht voor te hebben. Voor de handhaving wordt gebruik gemaakt van apparatuur zoals flitspalen, trajectcontrolesystemen en andere camerasystemen. Maar ook onze boa’s (parkeren, stilstaand verkeer en beperkt rijdend verkeer) en de politie (brede bevoegdheden) spelen een grote rol. Zij zijn zichtbaar in het verkeer en handhaven om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Fysieke kwaliteit
Bij fysieke kwaliteit gaat het om de inrichting, het onderhoud en beheer van de openbare ruimte. Het dumpen van afval, rommel op straat, hondenpoep en parkeerproblemen veroorzaken veel overlast. Ook kunnen inwoners zich hierdoor onveilig voelen. We vinden het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Net als bij sociale kwaliteit, kan de oplossing voor een betere fysieke kwaliteit niet alleen gevonden worden in de veiligheidsaanpak. Maar kan veiligheid een positieve bijdrage leveren. Zo gaat het om de inzet van onze boa’s. Maar niet alleen om bonnen te schrijven. Onze boa’s kijken samen met de inwoners, ondernemers en partners naar de beste aanpak om problemen op te lossen en te voorkomen. Ook kijken we op plekken waar overlast is of er meer of andere verlichting nodig is of de begroeiing aangepast moet worden. Dit noemen we veilig beheer en ontwerp.